Sunday, February 13, 2011

Udang Masak Tempoyak Mama

Happy Sunday sume..

Semenjak duduk sorang2 ni, tahap kerajinan masuk ke dapur makin berkurangan..ye la..msak tuk sorang rase tak berbaloi..tp disebabkan duit makin kering diakhir2 bulan ni, makanya, kerajinan ke dapur terpaksa dilipat gandakan..so, menu semalam adalah...(drum roll please!)....Udang Masak Tempoyak Mama..ni mmg antara feveret all time but xpernah masak..so ape lg..memandangkan teknologi masa kini memudahkan perhubungan, mama la jd tmpat rujukan..

After consultation dengan yang pakar, berikut adalah resepinye...

1/2 kg udang yang dibuang kulitnye
2 sudu besar tempoyak kaw2!
1cm kunyit
2 biji cili merah
5 biji cili padi (nak lg pedas, tambah la lg k)
1/2 helai daun kunyit

Cara masaknye sangat2 la senang. Blenderkan tempoyak, kunyit, cili merah dan cili padi sampai halus..Panaskan kuali dan masukkan hasil pem"blender"an anda..Tambahkan air sesedap rasa supaya tak pekat sangat..biarkan mereneh dalam 15 minit..Then, masukkan the star of the dish (udang la) dan daun kunyit..Biarkan dalam 5-10 minit, tambahkan garam dan wallah!!...


Udang masak tempoyak mama :-)


Inilah hasilnye..makan dengan nasik panas n berulamkan kacang botol, knfem habis seperiuk nasik 2..hehe..

Selamat mencuba rakan2..

No comments:

Post a Comment