Sunday, February 27, 2011

Lempeng susu 2 minit

Malam2 ni tetibe rase lapa plak..tp nk keluar dari rumah punyelah malas..Godek punye godek dalam dapur, jumpelah penyelamat idupku..berbekalkan tepung gandum yg dh bertahun2 tak bukak, maka terhasillah lempeng susu segera ku ini..

Resepinya, mudah giler..
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu segar
1 biji telur
secubit garam
sedikit air
2 sudu gula

xde teknik yang tinggi skil diperlukan untuk menyediakan lempeng ni..campurkan sume bahan2 dan kacaukan sehingga sebati..cuma pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair..Panaskan non-stick frying pan dan panaskan kuali dengan margerin..panas je kuali, jgn segan silu untuk mencurahkan barang sesenduk dua adunan (nak tebal, bykkan lg bilangan scoop adunan) dan goyang2kn pan supaya adunan 2 sekata di atas pan..agak2 dah masak satu bahagian (max 1 minit), tebalikkan supaya satu bahagian lagi masak juga..dan kemudian, letakkan di pinggan dan curahkan susu pekat manis diatasnye..

Lempeng susu 2 minit

hmm..sdapnye hingga menjilat jari beb..ade juga yang suka mkn lempeng ni dengan kari, gula kabung, peanut butter, jem dan sebagainye..terpulang dengan selera masing2..anyway,slmt mencuba!

No comments:

Post a Comment