Ok..weekend datang lg..so as a working mum ni, weekend je la masa yang boleh masak mewah2 sket..so today i've decided to masak kari ayam.. simple je..jom tgk
bahan-bahan
Ayam
Rempah kari ayam / daging babas (rempah lain dah pnah try n xsesedap babas..hehe
Bawang merah
bawang putih
halia
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
daun kari
Santan
garam
Cara nak masak
- tumis bunga cengkih, bunga lawang, daun kari dan kulit kayu manis dalam periuk sampai naik bau
- Masukkan bawang Merah, bawang putih dan halia yang telah dimayang..masak sehingga naik bau juga..
- tumiskan rempah kari ayam / daging babas bersama sedikit Air..tumis sehingga pes kari itu garing..
- Masukkan ayam yang telah dibasuh dan masak sehingga daging mula bertukar putih..i suka buat cmni so rempah kari akan mesra dengan ayam dulu sebelum masuk santan dan air
- Masukkan santan..kalau guna santan kotak, tambahlah sikit air supaya kari tak terlalu pekat..
- masukkan kentang danbiarkan kari merenih seketika hingga masak..
- sebelum tutup api, masukkan garam secukup rasa siap!
![]() |
Kari ayam mabeles ku..hehehe |
................................................................................
since i masak byk sket kari ayam tuh, petang2 padankan la plak ngan lempeng..mmg one of our favourite tea time delicacies la..(nak menjala malas..so lempeng je dah la kn..hihi)..Resipi lempeng i as follows ye..
bahan-bahan
1. Tepung gandum
2. Telur
3. Susu low fat / susu omega
4. Garam
cara nak buat sgt lah mudah..campurkan tepung dan garam dalam bekas..pecahkan telur m masukkan susu sedikit demi sedikit sampai dapat kepekatan yang kt nak..pas2, panaskan kuali dengan api sederhana..letak sikit minyak olive dan boleh la mula memasak..hasilnya, wallah..hehehe
![]() |
Lempeng siap!..jom mkn ngan kari td..hehehe |
OK la..dah penat membebel..perut kenyang..mata layu..jom ZZZzzzz
Selamat mencuba kawan2!
XOXOXOXOXO
No comments:
Post a Comment