Sunday, November 9, 2014

Gulai lemak ikan kerisi

Hi readers..today nak share sket pasal resipi our lunch today. As org melayu, gulai mmg xle pisahkan la kn dari kehidupan..bak kata I, tak cukup melayu la klu xmkn gulai lomak cili padi kn..hehe..and today coz nak abiskan stok ikan kt fridge, I cooked gulai lemak cili padi ikan kerisi..kalau nak guna ikan kembung, jenahak, tenggiri sume boleh..sama je resepinye..tuka jenis ikan je k..hehehe
Ok jom tgk resipi kt bawah ni..
Bahan-bahan:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
7-10 biji cili padi (nak pedas letak banyak..baru terangkat..hehe)
Santan (paling best kalau dapat santan fresh..tp kalau takde, santan kotak pon boleh..janji santan..)
2 cm kunyit hidup (jgn byk sgt..nnti pahit)
2 batang serai
2 ekor ikan kerisi
1 biji tomato
Cara memasak:
1. Blend bawang merah, bawang putih, kunyit dan cili padi dengan santan yang diperah..kalau guna santan kotak, tuang je kt dlm blender uols..
2. Masukkan hasil blend ke dalam periuk..tambahkan air secukupnya. Masukkan serai ke dalam periuk.
3. Reneh campuran td sehingga santan masak.
4. Masukkan ikan kerisi dan biarkan ikan mesra bersama kuah.
5. Masukkan juga tomato dan garam ..jgn lama sgt..nnti ikan hancur.
Dan hasilnya..
Wallah.
Satu je nak pesan bab masak makanan melayu ni..bab sukatan bahan ni susah nak bg exactly betul2..suma pon main agak2 je..so jgn jemu untuk cube k..practise make perfect bak kata omputih..hehehe..selamat mencuba kawan2!..

1 comment: