Salam semua.
Today nak share sikit resipi tauhu sumbat dan ss cili istimewa..tauhu sumbat ni best mkn petang2 dengan air kopi / teh..klu beli kt kedai sebijik je dah rm40 sen..baik buat sndiri..mkn pon puas..kos tak la tinggi sgt..fot the tauhu sumbat i think most of us pon tau kn nak buat mcm mana..senang je..tauhu keras yg bli kt kedai 2 basuh n kerigkan tau..xla nnti masa masak minyak meletup2..panaskan kuali dengan minyak..agak2 la nak minyak byk mana..just to make sure tauhu 2 nnti goreng keliling k..once dah goreng n cantik keemasan boleh angkat dari kuali n toskan minyak..biarkan sejuk sikit tauhu 2..
Sementara tuggu tauhu sejuk sikit, bolwh la mula sagat2 sayuran yang nak disumbat..slalunya kt letak carrot, timun n taugeh la..sagat halus2 sikit..biar byk boleh sumbat dalam tauhu nnti..klu uols guna taugeh, celur sket ye taugeh 2..campurkan sume sayuran n toskan air..
Selesai sume 2 bolwh la mula menyumbat..potongkan tauhu bentuk segitiga n potong sket untuk bentuk poket kt tauhu 2..Lepas 2 sila la sumbat sayur2 yang dah ditoskan 2 sebanyak yg korang nak..jgn byk2 sgt..pecah nnti tauhu 2..hehee..
Orait jom beralih kt sos cili istimewa plak..BTW, boleh je nak mkn ngan sos cili biase but sejak kecik mmg my grandmum slalu buat sos cili sendiri..sos ni cm pedas2 manis..mmg mabeles la klu mkn ngan cucur udang, tauhu sumbat dan rakan2nya..hehehe..bahan2 dia bukan byk pon..n nak buat mmg mudah..ape ysnv lorang kne ada adalah:
10 batang cili kering
Gula
Sos tomato
Garam
Bawanf putih
Cara nak buatnya mcm ni..cili kering 2 mula2 rendam dgn air panas tuk buanngkan bijik cili..then blender la cili 2 sampai hancur..klu oleh dgn bijik2 cili yang tertinggal pon hancurkan..so nnti xda la bijik cili termasuk appendix kita..hehe..lepas dah kisar cili 2, masukkan dalam kuali and keringkan cili 2 sampai masak..tak payah minyak..just cili je..once kering, masukkan sos tomato, gula garam dan bawang putih yg telah dihancurkan kasar..tambahkan air kalau terlalu pekat..balancekan la rasa as u wish..for me suka a bit pedas..so i kurangkan sket gula..after all ingredient dah mesra n sos cili 2 dah mula keluar cm bubble2 boleh la tutup api n pindahkan kt dalam mangkuk..
No comments:
Post a Comment